Амбасадорот Саша Обрадовиќ утрово го отстранил знамето од влезот за автомобили во дворот на амбасадата и за инцидентот ја известил хелсиншката полиција, која излегла на местото на настанот за да спроведе истрага.

Министерството за надворешни работи на Србија остро го осуди овој чин, кој го нарече провокаторски и вандалски и очекува властите да ги пронајдат сторителите.