Предлог-законот беше поддржан од двата дома на Конгресот во Њујорк, каде Демократската партија има мнозинство.

Законот предвидува лицата над 21 година да можат да купуваат марихуана за рекреативна употреба, а ќе биде воспоставен и лиценциртан систем за испорака на производи од канабис до клиентите.

Њујорчани ќе имаат и право да одгледуваат и три зрели и три незрели растенија за лична употреба.

Законот веднаш стапува во сила, но продажбата ќе може да почне дури за 18 месеци до 24 месеци, бидејќи Њујорк мора да наметне правила и да формира комисија што ќе биде надлежна за секторот.

Сојузната држава Њујорк ќе ги укине казните за поседување помалку од 85 грама марихуана и автоматски ќе ги укине казните на осудените за поседување марихуана.