На 06.05.2024 година, по оперативно разузнавање за потенцијални изборни малверзации за време на првиот круг од претседателските избори одржан на 24.04.2024 година, судија на претходна постапка донесе наредба за претрес на живеалиштата и помошните простории на М.М. (51) и Т.Ц.Т (44), двајцата со потекло од Охрид и членови на избирачкиот одбор, предложени од политичка партија.

Откривање инкриминирачки докази за изборни малверзации

За време на операцијата за претрес, службениците за спроведување на законот открија два мобилни телефони кои содржеа инкриминирачки докази. На уредите имало фотографии од избирачкиот список, комплет со лични податоци, како и слики од гласачки ливчиња со означен избор. Овие слики наводно биле споделени во одредена група за комуникација на мобилна апликација, служејќи како доказ за гласање за конкретни кандидати.

Правни постапки во тек

По извршениот претрес, двете лица се приведени на распит во локалната полициска станица. Истовремено, властите повикаа дополнителни лица вмешани во случајот за да достават дополнителни докази. Делата што се предмет на истрага вклучуваат злоупотреба на лични податоци, како што е наведено во член 149 од Кривичниот законик и повреди на Изборниот законик наведени во член 190, став 2.

Потрага по правда

Откако истрагата ќе биде сеопфатно документирана, ќе се преземат соодветни правни дејствија за да се обезбеди одговорност за изборни малверзации и да се одржи интегритетот на изборниот процес. Инцидентот го нагласува императивот за заштита на демократските принципи и спречување на обидите за поткопување на изборниот процес и демократијата во Македонија