Покрај рускиот претседател Владимир Путин, Меѓународниот кривичен суд во Хаг издаде налог за апсење на Марија Алексеевна Лвова-Белова, комесарка за правата на децата во Канцеларијата на претседателот на Русија, поради незаконско депортирање на деца од Украина, пренесува А1он.

Рускиот лидер е обвинет дека е одговорен за воените злосторства извршени во Украина. Судот со седиште во Хаг во соопштението наведе дека Путин е „наводно одговорен за военото злосторство илегална депортација на населението (децата) и незаконското преселување на населението од окупираните територии на Украина во Руската Федерација.

Во судското соопштение се наведува и дека постојат „разумни причини“ да се верува дека Лвова-Белова „сноси индивидуална кривична одговорност“ за „военото злосторство илегална депортација на населението (децата) и незаконското преселување на населението (децата) од окупираните територии на Украина до Русија“.

Лвова-Белова оцени дека наредбата на Меѓународниот кривичен суд (МКС) за нејзино апсење е „дел од контекстот на ситуацијата во Украина“, и изјави дека е подготвена да продолжи со својата работа.

– Одлично е што меѓународната заедница ја цени оваа работа за да им помогне на децата на нашата земја: да не ги оставаме во воените зони, да ги извадиме, да им создаваме добри услови, да ги опкружуваме со љубов, грижливи луѓе – беше првата реакција на рускиот комесар за правата на децата на потегот на Меѓународниот кривичен суд.

Лвова-Белова е родена на 25 октомври 1984 година. Родена и израсната во градот Пенза на западот на Русија. Дипломирала на Колеџот за култура и уметност А.А.Архангелски во 2002 година како диригент.

Од 2000 до 2005 година работела како професорка по гитара во детските музички училишта во Пенза. Лвова-Белова е ко-основач и раководител на регионалната јавна организација Пенза за подобрување на социјалната адаптација „Благовест“.

Од 2011-2014 г. и 2017-2019 година. бил член на Граѓанскиот совет на регионот Пенза; исто така, од 2017 до 2019 година, таа беше член на Граѓанската комора на Руската Федерација. Во 2019 година, таа беше избрана за копретседател на регионалниот штаб на Серускиот народен фронт.

Лвова-Белова се приклучи на партијата Единствена Русија во 2019 година, а на 23 ноември ѝ беше дадена членска книшка од тогашниот премиер Дмитриј Медведев. Таа потоа беше избрана во Президиумот на Генералниот совет на Единствена Русија и стана копретседавач на работната група за поддршка на граѓанското општество.

Во септември 2020 година, реизбраниот гувернер на областа Пенза, Иван Белозерцев, ја назначи Лвова-Белова за член на Советот на Руската Федерација од извршната власт на областа Пенза. По вонредните избори во 2021 година, таа беше повторно именувана од Олег Мелниченко.

На 27 октомври 2021 година, рускиот претседател Путин ја назначи тогашната сенаторка Марија Лвова-Белова за федерален комесар за правата на децата, еден месец откако претходната комесарка, Ана Кузњецова, стана член на парламентот.

Лвов-Белова беше обвинета од украинските и британските официјални лица дека го надгледувала присилното депортирање и посвојување деца од Украина за време на руската инвазија на Украина.