Украина нема програми за биолошко, нуклеарно или хемиско оружје, соопшти Пентагон. Во соопштението се наведува и дека во последните 20 години, САД поддржале 46 различни цивилни лаборатории и здравствени центри во Украина во рамките на мировни програми.

САД, исто така, работеа заедно на подобрување на биосигурноста на Украина и контрола на болести поврзани со здравјето на луѓето и животните.

Работата, која често се спроведува во партнерство со надворешни организации како што се Светската здравствена организација (СЗО) и Светската организација за здравје на животните (ОИЕ), резултираше со побезбеден и поефикасен надзор и откривање на болестите, се вели во документот.