„Огромна чест е да се обратам, на оваа трибина и да говорам за мајчиниот јазик токму на овој ден. Навистина, исклучително е важно да говориме за важноста на мајчиниот јазик бидејќи преку него се идентификуваме, во време кога е тешко да опстоиме и затоа да дадеме важност преку вакви настани на мајчиниот јазик со кој што сме проговориле со кој што комуницираме секој ден но и со тој јазик се идентификуваме ширум светот. Затоа ги иницираме, поддржуваме овие настани кои се традиција и се повеќе посетени“ нагласи Пешевска.

Пешевска кажа дека ВМРО-ДПМНЕ во изминатите години направи многу во собранието за заштита на македонскиот јазик.

„Заштитата на македонскиот јазик институционално што е направено во изминатиот период на последното гласање на законот за заштита на македонскиот јазик во Собранието всушност го обезбедува во голем обем, ја обезбедува заштитата на македонскиот јазик овој закон уште во 2019 година беше два пати поднесуван освен низа јавни расправи ви собранието не го имаше видено светлото на денот. За да пред една година беше повторно поднесен и со иницирање на нашите пратеници, навистина бевме упорни повторно да се стави на комисија за второ читање и со неколку амандмани кои што за среќа со консензус се донесени, се обезбеди, се заштити македонскиот јазик всушност да биде право и должност на секој еден граѓанин според Уставот и да биде прв јазик кој што ќе се применува во сите општини без разлика на етничката застапеност“ нагласи Пешевска.

Пешевска посочи дека како идна влада треба да се посвети многу време, внимание, проекти и програма бидејќи се повеќе се намалуваат говорниците на мајчин, македонски јазик поради големото иселување и се помалку родените деца.

„Сакам да нагласам уште една заштита во минатото што е направена во време кога била ВМРО-ДПМНЕ на власт преку закон за заштита на дијалектите се заштитени во нашата држава за да за жал потоа преку низа некои процеси кои се одвиваа и со меѓународни договори пробаа да се откаже државата од дијалектите во околните држави. Со овие а и со низа постапки во државата сме покажале дека ги почитуваме различностите но секогаш треба да се залагаме за заштита на своето. Затоа што мајчиниот јазик нашиот македонски јазик е нашата куќа нашата татковина. Како идна влада треба да посветиме навистина многу време, внимание, проекти и програма бидејќи се повеќе се намалуваат говорниците на мајчин македонски јазик поради големото иселување и се помалку родените деца. Како идна влада треба да работиме многу во оваа насока“ посочи Пешевска.