ПОДГОРИЦА – Министерот за внатрешни работи на Црна Гора, Филип Аџиќ изјави дека се идентификувани речиси сите лица кои учествувале во копањето на тунелот до зградата на Вишиот суд во Подгорица, но дека е поважно да се открие кои се организаторите на ова кривично дело.
Според него, нема веродостојни информации дека сите идентификувани лица ја напуштиле Црна Гора, но голем број од идентификуваните ја напуштиле земјата вечерта кога дознале дека е откриено копање тунел.

„Тоа е еден од најголемите удари врз институциите на системот. Но, зошто сме изненадени што има вакви работи во Црна Гора кога знаеме дека на чело на судството биле луѓе кои организирале криминални групи, кога знаеме дека во во полициската управа имаме некои службеници кои учествувале во криминални активности“, потсети Аџиќ РТЦГ.

Тој рече дека мафијата „преку луѓето кои останале во тие институции“ сега се обидува да се спаси.

„Јас сум многу задоволен од досегашниот тек на истрагата, иако медиумското известување ни отежна да дојдеме до лицата кои го извршиле кривичното дело и некако им сугериравме на тие лица дека имаме (оперативни) информации за нив. изјави Аџиќ.

Тој посочи дека целата операција била добро испланирана, дека се се поклопило со изведување градежни работи и голем број други елементи кои не можат да бидат случајни.

„Со анализа на сите елементи, мозаикот беше склопен и лицата беа идентификувани. Немаше ништо необично во слушањето вибрации и употребата на алат, а видовте дека дури и луѓето кои поминуваат време во блиските ресторани не забележале ништо“, вели Аџиќ. .

Црногорскиот министер додаде дека се согласува ова кривично дело да се преквалификува.

Таму може да се најдат и елементи на напад врз уставното уредување и националната безбедност на Црна Гора“, рече Аџиќ.

Васиљевиќ: Најважно за копање на тунелот бил компасот

Во исчекување на многу конкретни резултати од истрагата за тунелот ископан од една зграда до Вишиот суд во Подгорица, судскиот експерт од областа на градежништвото Вељко Васиљевиќ вели дека тоа не било зафат и дека најважно за копачите било компасот.

„Сега има некои алузии дека тоа го правела сериозна фирма, но тоа е глупост.Т оа го правеле пешки, работници, а алатот им бил ѕидарскиот чекан, имале моторна пила за правење штици и пурпурна за сето тоа да се поврзе“, изјави Васиљевиќ, за порталот , изјави Васиљевиќ, за порталот RTCG.

Со оглед на тоа што нема подземна вода, Васиљевиќ вели дека тој што копал најтешко го оставил она што го ископал покрај него.

„Можело да се копа со лажици, метар на ден. Со добра организација, без проблеми – два метра дневно. Спакувано е во вреќи, оставале малку во подрумите, а ваделе само колку што требаше. “, изјави Васиљевиќ.

Тој изјави дека ја ваделе само количината на ископана земја што им пречела.

„Граѓаните како граѓани, секој си ја гледа работата, гледаат работници во комбинезони како носат вреќи и ништо не им паѓа на памет. Организаторите мораа да имаат некаква логистика, еден од нив ја чуваше, а што се однесува до ориентацијата во просторот, доволен им беше компасот“, изјави Васиљевиќ.

Тој додаде дека можеле да заземат позиција од геопорталот, да стават компас и да го одредат северот и да вршат контрола на секои три-четири метри.

Не треба да се прави спектакл, лесно течела работата“, заклучи Васиљевиќ.