Претседателот на Полска, Анджеј Дуда, од Чешка изјави дека не е лесна одлука за Полска да испрати дел од своите тенкови Леопард од германско производство во Украина, но дека тоа мора да се направи по секоја цена бидејќи руската офанзива се приближува и Украина мора да може да се одбрани.

„Не е лесна одлука ниту во Полска. Во моментов сме во фаза на набавка на модерни тенкови, а Леопард се дел од нашата модерна флота тенкови. Но, кога премиерот Моравјецки и јас бевме прашани од украинската страна, се согласивме дека можеме да дадеме. Тоа е еден вид собирање помош меѓу сојузниците да се опреми барем еден баталјон“, рече Дуда.

На прес-конференцијата со чешкиот претседател Милош Земан, тој повтори дека официјална Варшава се обидува да создаде коалиција и да убеди неколку други членки на НАТО да испратат на Украина одреден број германски тенкови Леопард и дека Полска испратила барање до Германија да ја одобри пратката како производител.

„Нема сомнеж дека руската офанзива се приближува и Украина мора да може да се одбрани. Нема сомнеж дека тоа ќе биде огромна маса на војска и на Украина и треба воена опрема. Ние во Полска веруваме дека на Украина треба да и се помогне по секоја цена и се надеваме дека благодарение на нашата иницијатива тоа нема да бидат само Леопарди од Полска“, рече Дуда.

Полскиот претседател рече дека тој и неговиот чешки домаќин се согласиле дека во моментов не гледаат надеж за крај на војната во Украина или решение, освен ако не се појави важен меѓународен партнер како посредник.

„За мене е разбирливо што Украина сака целосна примена на меѓународното право за да ја врати контролата на територијата во нејзините граници и руската армија да се повлече“, рече Дуда.

Претседателот Земан рече дека нема ништо против Полска да испрати неколку тенкови Леопард да и помогне на Украина и потсети дека Чешка испратила советски тенкови Т72 во Украина.

Сепак, Земан нагласи дека чешкиот министер за одбрана, најблаго речено, не реагирал со ентузијазам на предлогот Чешка да може да се откаже од тенковите Леопард.