Меѓу нив има и млади, а најмладиот е 40 годишен.

Како што изјави денеска министерот за здравство Венко Филипче, од сите досегашни пациенти на механичка вентилација, најмладиот кој завршил лошо, имал 23 години.

– Механичката вентилација се користи како последна метода за да се спаси животот на некој пациент. Но, во огромен број случаи кога пациентите се ставаат на механичка вентилација, не се пореметува белодробниот систем, туку настанува тромбоза на најмалите крвни садови кои го хранат. Затоа крајната фаза, за жал, во најголем број случаи завршува со лош исход, истакна Филипче.

Од почетокот на КОВИД-кризата досега на близу 800 болничкии кревети има новопоставен ценрален довод на кислород.

– Сосема е доволна оваа количина во овој момент, рече Филипче по приемот на норвешката донација од 100 респиратори.