Речиси 1.200 километри во Унгарија се под предупредување за поплави, а реката Дунав ја достигна највисоката точка во Будимпешта.

Нивото на водата во Естергом во вторникот во 10 часот беше 570 сантиметри и се очекува да достигне врв на околу 580 сантиметри.

Во Будимпешта нивото на водата во вторникот во 10 часот беше 636 сантиметри, а се очекува врв од околу 680 сантиметри.

Поради зголемениот водостој почна отстранувањето на возилата по кејот. Поплави и во Германија. Особено е тешка состојбата во Долна Саксонија.

Насипите едвај ја задржуваат водата по изобилните дождови. И натаму се евакуирани стотици домови.