Информацијата ја потврдија неколку дипломатски извори за медиумите, се очекува да биде официјализирана наскоро.

Европската Комисија пред неколку недели предложи зелени сертификати, еден вид пасош кој содржи информации дали лицето е вакцинирано, дали прележало Ковид-19 и има антитела или негативен ПЦР тест.

Европскиот Парламент бараше неколку измени за овие документи, како на пример името, но бараше и ПЦР тестовите да бидат бесплатни.

Според првичните информации што пристигнаа Европската Комисија се заложила да мобилизира дополнителни сто милиони тестови за овие сертификати, главно за лицата кои патуваат често, додека земјите членки на ЕУ се заложиле да спречат дополнителни рестрикции како карантин и изолација, освен ако се пропорционални.

Со усвојувањето на договорот пред крајот на овој месец Ковид пасошите би требало да станат реалност за почетокот на летната сезона и да помогнат да се намали штетата врз туризмот ширум ЕУ.