Ова е втора тужба против компанијата за еден месец. Во април, Комисијата ја тужеше компанијата, исто така во белгиските судови, за непочитување на договорот за снабдување со вакцини против КОВИД 19.

Според претставникот на печатот во Комисијата, со новата постапка се бара АстраЗенека да биде принудена да испорача уште 90 милиони дози пред јули.

-Ние, Европската комисија, бараме од судијата да ја препознае итноста на ситуацијата и да нареди испорака на вакцини. Може да се нарача со санкции, но нашата цел е да обезбедиме испорака, а не да добиваме пари или други казнени мерки, изјавил за новинарите портпаролот на Комисијата, Стефан Де Кирсмекер.

Тој рече дека целта на оваа нова постапка е да се обезбеди испорака на сите дози договорени при склучување на договорот со АстраЗенека.

Според овој портпарол, Комисијата сака судот да и наложи на компанијата да испорача 90 милиони дополнителни дози, покрај 30-те милиони веќе доставени во првиот квартал.

Де Кирсмекер прецизираше дека производителот на вакцини против КОВИД 19 требало да ги достави овие дози во првиот квартал од оваа година.

Европската комисија не ги обнови нарачките за вакцини од АстраЗенека по јуни.

ЕУ неодамна потпиша нов договор со Фајзер за дополнителни 1,8 милијарди дози вакцини кои ќе пристигнат во ЕУ до 2023 година.

Овој производител се смета за најсигурен партнер за ЕУ.