Во ЈСП избувна жестока размена додека директорот и претставниците на синдикатот расправаа за одговорноста за неодамнешната автобуска несреќа. Членовите на синдикатот тврдеа дека автобусот имал долгогодишни механички проблеми кои биле пријавени, но никогаш не биле решени. Директорот ги отфрли овие тврдења, додека повредениот возач на автобус со солзи го опиша тековното запоставување на одржувањето на возилото.

Вината за автобуската несреќа

Во ЈСП настана превирања кога директорот и претставниците на синдикатот се судрија за тоа кој е виновен за неодамнешната автобуска несреќа. Инцидентот, во кој автобус удри во жардиниера, предизвика обвинувања за занемарување и нерешавање на пријавените механички проблеми. Членовите на синдикатот инсистираат на тоа дека автобусот не функционирал подолг период, а предупредувањата на возачите не биле послушани.

Синдикатот тврди за занемарување

Претставниците на синдикатот беа гласни за постојаните проблеми со автобусот вклучен во несреќата. Тие ги истакнаа повторените извештаи за дефекти кои беа игнорирани.

 „Сите возачи кои го управуваа возилото претходните денови одговорија дека возилото има недостаток. Тежок волан, пумпа за серво волан, куп други работи. Но возилото влегува во гаража, возачот излегува и го даваат на следен возач“, изјави Елизабета Тошевска од SPICE.

„Имаме сознанија дека истиот автобус пред некое време се возел до Водно. Замислете да се случи такво нешто. Не можеме да ги оставиме нашите деца да се возат со ЈСП каде што безбедноста, јавно кажувам, е загрозена“, изјави Марјан Ристески. од КСОМ.

„Ни даваат неисправни автобуси, со истиот се возеше на Водно“: Позната причината зошто автобусот на ЈСП заврши врз жардиниера

Одговор на директорот и сведочење на возачот

Директорот на ЈСП, Драги Кушовски, ги отфрли тврдењата за небрежност, сугерирајќи дека ситуацијата се разнесува. Меѓутоа, возачот на автобусот кој учествувал во несреќата, Февзи Арифи, емотивно ги раскажа своите искуства од пријавувањето на дефекти кои никогаш не биле поправени.

„Директоре, многупати ќе пишам и ќе пријавам дефект со своја рака, следниот ден го земаме возилото со истиот дефект, потпишано е дека е сервисирано и исправно за линијата, а ништо не е допрено. Со години , должам линија 2. Од Сарај до Автокоманда, ми побеле косата од волан, вакво нешто не ми се случило Доста е веќе“, изјави Февзи Арифи, возач на автобус.

На прашање на Сител за маката на вработените, Кушовски одговори:

 „Веројатно имаат емоции. Не треба да плачат. Срамота е да“, вели Драги Кушовски, директор на ЈСП.

Тој нагласи дека треба да се чека официјалниот извештај од надлежните органи за да се утврдат причините за несреќата.

„Не сум вештак. Даден е налог службите да работат и да видат која е причината. МВР излезе и направи увид, тие се најнадлежни да кажат дали возилото е неисправно или има друга причина за инцидентот“, додаде Драги Кушовски.

Нема одговор од Град Скопје

Од Град Скопје нема официјално соопштение за инцидентот. Според синдикалните претставници, градоначалничката Данела Арсовска е виновна поради честите промени во раководството на ЈСП и игнорирањето на барањата на работниците.

„Директен виновник овде е градоначалничката Данела Арсовска. Не може со своето однесување, ароганција кон вработените, ароганција кон синдикатите, гледате што се случува. Колку директори смени таа? Не може да не чини никој, само таа е најпаметна“, изјави Марјан Ристески од КСОМ.

Последици од несреќата

 

Во несреќата, освен возачот на автобусот, повредени се и три жени. Сите повредени со возило на Итна медицинска помош се пренесени на лекување во Клиниката „Свети Наум Охридски“.