Самиот принц Филип ги осмислил деталите за неговиот погреб. Имено, покрај олтарот во капелата Св. Џорџ стоеја посебни спомени кои тој самиот ги избрал, врз неговиот ковчег Ѓорѓи морнарска капа, меч и венец со цвеќиња.

Вкупно девет одликувања и медали доделени од Велика Британија и Комонвелтот беа изложени на перниците покрај олтарот.

Документот што го содржеше планот за последната церемонија на збогување беше наречен „Operation Forth Bridge“.

Телото на принцот беше положено на автомобил што тој самиот го дизајнирал и беше пренесено на местото за почивање.

Веста за смртта на принцот Филип, војводата од Единбург, кој почина минатата недела на 99-годишна возраст, секако, длабоко го шокираше британското кралско семејство, но и пошироката јавност, на која не му беше дозволено да присуствува на погребот поради епидемиолошки мерки.