Загубата на неговата мајка ги одбележа принцовите Хари и Вилијам и секој од нив се справи со загубата најдобро што можеше.

Принцот Хари уште во 2017 година откри дека бил принуден да оди зад ковчегот на мајка си на погребот на неговата мајка. Принцот, кој тогаш имал само 12 години, рекол дека „од ниедно дете не треба да се бара да прави такво нешто, без оглед на околностите“.

Во 1997 година, помладиот син на трагично починатата Дијана, заедно со неговиот постар брат престолонаследник и нивниот татко, дедо и вујко, присуствуваа на кралскиот погреб, следејќи го ковчегот за време на поворката што се одржуваше низ улиците на Лондон.

– Мајка ми штотуку почина, а јас морав да одам долг пат зад ковчегот во која лежеше, опкружен со илјадници луѓе кои ме гледаа, како и милиони луѓе на малите екрани, рече принцот Хари во ексклузивно интервју за Њузвик и додава дека денес како возрасен би постапил поинаку.

– Луѓето би биле воодушевени да знаат каков нормален живот водевме јас и Вилијам – рекол принцот Хари, додавајќи дека сака да оди сам на шопинг.

Тој истакна дека времето поминато во Авганистан му помогнало да се соочи со смртта на неговата мајка. Тој откри дека Авганистан бил моментот кога сфатил дека мора да се соочи со проблемите што му застануваат на патот и дека Параолимписките игри Invictus Games, кои ги основал за ранети војници, му ги залечиле старите рани.