Приватните специјализанти во здравствениот сектор очекуваат законски решенија за нивниот работен статус по неодамнешните разговори со Министерството за здравство. Со ветувања за сеопфатни права и одговорности, приватните специјализанти се надеваат на резолуција постизборно.

Владина одлука за приватните специјализанти

Неодамнешните состаноци меѓу приватните специјализанти и претставници на Министерството за здравство резултираа со извештај во кој се наведени нивните барања. На владина седница беше донесена одлука веднаш по изборите да се изготват законски решенија за да се решат нивните грижи и да се зачуваат нивните права.

Приватните специјализанти продолжуваат да штрајкуваат поради владината одлука за постизборно вработување – трет последователен ден борба за покачување на надоместокот, здравствено осигурување и решение за статусот

Статус на барања

Министерството за здравство даде појаснување за статусот на барањата на приватните специјализанти. Додека некои веќе имаат здравствено осигурување и вработување, приближно 10% немаат осигурување поради различни причини, вклучително и неконтактирање на регионалните служби или неисполнување на барањата за приход.

Историски контекст

Приватните практиканти беа официјално признати во јавното здравство во 2018 година, означувајќи значајна пресвртница во нивното професионално препознавање. Покрај финансискиот надомест, им беше дозволен пристап до должност и здравствено осигурување, со што се подобрија нивните вкупни услови за работа.

Перспектива на министерството

Министерството за здравство одржува позитивен став кон решавање на проблемите на приватните практиканти. И покрај тоа што го признаваат напредокот во платите на здравствените работници и инфраструктурата, тие уверуваат дека решението ќе се бара постизборно.

Додека приватните специјализанти чекаат законски решенија за нивниот работен статус, оптимизмот опстојува за подобрување на условите во здравствениот сектор. Со тековниот дијалог и заложбите од Министерството за здравство, постои надеж за поволен исход кој ќе се усогласи со правата и потребите на приватните специјалисти.

Изјава од Министерството за здравство

Министерството за здравство останува посветено на задоволување на потребите на здравствените работници и соработниците, нагласувајќи го напредокот постигнат во последните години и тековните напори за одржување на достоинството и почитта во здравствената професија.