ВМРО-ДПМНЕ, опозициската партија во Македонија, изрази загриженост за раскошниот начин на живот на Венко Филипче, поранешниот министер за здравство. Филипче, обвинет за трупање богатство преку криминал и корупција, е под лупа поради неговиот раскошен начин на живот, особено неговата сопственост на хациендата на Водно со поглед на Скопје.

Сомнително потекло на богатството на Филипче

Александар Николоски, потпретседател ВМРО-ДПМНЕ, ја истакна огромната разлика во воспитувањето меѓу него и Филипче. Додека Николоски почнал да работи на 14 години, изворот на богатството на Филипче останува мистерија. Луксузниот начин на живот ги шпекулациите за легитимноста на изобилството на Филипче.

ВМРО-ДПМНЕ тврди дека Ковачевски и СДСМ треба да го прашаат Венко Филипче како успеал да заработи Ауди Q8 од 250.000 евра пред да критикуваат други.

Луксуз среде здравствената криза

Филипче наиде на остри критики, поради  хациендата на Водно, која често се споредува со замок од Западна Европа. ВМРО-ДПМНЕ го обвинува Филипче дека живее како „барон“, одвоен од борбите на обичните граѓани. Оваа критика се интензивираше по откривањето на вмешаноста на Филипче во сомнителни зделки за набавка на вакцини.

Сомнителни зделки во здравството

За време на неговиот мандат како министер за здравство, Филипче се соочи со обвинувања за договарање мито за набавка на вакцини преку компанија со седиште во Хонг Конг. Ваквите постапки, тврдат од ВМРО-ДПМНЕ, го користат здравствениот систем за лична корист, додека пациентите се борат да си дозволат есенцијални лекови.

Повици за одговорност

ВМРО-ДПМНЕ бара одговорност од Филипче, повикувајќи го да го објасни потеклото на неговото богатство и стекнувањето на неговиот луксузен имот. Партијата инсистира Филипче заедно со другите владини функционери да одговара пред народот за своите постапки.

Враќање на Македонија

Во храбро соопштение ВМРО-ДПМНЕ тврди дека Македонија уште еднаш ќе припадне на својот народ. Партијата вети дека ќе продолжи со транспарентноста и отчетноста во управувањето, сигнализирајќи ја посветеноста за враќање на довербата на јавноста.