Инфлацијата во Германија во април забрза на 2,4 отсто на годишно ниво, објави во вторникот Федералниот завод за статистика. Така, беа потврдени прелиминарните податоци, пренесе Ројтерс.

Раст на цените

Потрошувачките цени во земјава, усогласени за споредба со другите членки на Европската унија, во март пораснаа за 2,3 отсто.

„Конкретно, цените на храната и енергијата имаа потиснување на стапката на инфлација од јануари 2024 година. Сепак, базичната инфлација – мерена како промена на индексот на потрошувачките цени без храна и енергија – беше повисока од вкупната инфлација од годината до датумот“, рече Рут Брант, шеф на Федералниот завод за статистика.

Враќање на старата стапка за ДДВ

Според податоците, базичната инфлација во Германија во април изнесувала 3 отсто. Аналитичарите се децидни дека ваквото зголемување од 1 април се должи бидејќи за парното и за природниот гас се применува редовниот ДДВ од 19 отсто.

Споредби во проценти

Во април, инфлацијата на услугите се забави на 3,4% на годишно ниво од 3,7% во март, но во исто време цените на храната се зголемија за 0,5% по падот од 0,7% на почетокот на месецот, додека потрошувачките цени на енергијата паднаа за 1,2 %, но откако падна за 2,7% во третиот месец од годината поради крајот на привременото намалување на данокот за природен гас тој месец. Во април, пак, потрошувачките цени во Германија се зголемија за 0,5 отсто во однос на март, кога пораснаа за 0,4 отсто, што е најсилното зголемување на месечната инфлација од март 2023 година.

Инфлацијата во Германија достигна највисоко ниво

Базичната инфлација се намали во март на 3,0% на годишно ниво од 3,3% во март, достигнувајќи го најниското ниво од јуни 2022 година. Сепак, усогласената потрошувачка инфлација малку забрза во април на 2,4% од 2,3% еден месец порано, кога достигна најниско ниво во последните три години.