– Двајцата го поддржуваме патот на Албанија и Северна Македонија кон членство во ЕУ, што ќе ја направи Европската Унија и поголема и посилна, рече Рот по средбата со Варвициотис.

Германскиот министер изрази поддршка и за дијалогот на Грција со Турција, но и истакна дека се потребни „конструктивни и взаемно корисни односи меѓу ЕУ и Турција“.

Варвициотис и Рот, се задржаа и на европскиот дигитален Ковид сертификат за кој рекоа дека е алатка за безбедно патување во Европа.