Според законот, сите уреди што се поврзуваат на интернет и се продаваат во земјата ќе треба да бидат опремени со овие програми од денеска, без оглед дали се произведени во Русија или увезени од странство. За прекшителите предвидени се парични казни казни од јули.

Законот беше потпишан од рускиот претседател Владимир Путин кон крајот на 2019 година и требаше да стапи на сила на 1 јули 2020 година.

Според властите целта на Законот е промоција на домашните технолошки компании, додека според критичарите тоа е нов обид за воспоставување контрола врз дигиталниот простор.

Преинсталациите се на две големи руски интернет-компании Јандекс и Мејл.ру. Од социјалните мрежи, постојат „руски Фејсбук“ Однокласњики и ВКонтакте. На списокот се вклучени и програмите на Касперски.
Законот е наречен „Закон против Епл“ во Русија затоа што американскиот производител отсекогаш одбивал да инсталира претходно апликации на своите уреди кои не се негови.

Во последниве години, руските власти вршат се поголем притисок врз интернет, блокираат содржини и страници поврзани со опозицијата, како и услуги кои одбиваат да соработуваат со него.