Соединетите држави останаа без медал во тенис за прв пат по враќањето на спортот на Олимписките игри во 1988 година.

На седум од осумте претходни Олимписки игри, Американците освоија најмалку едно злато и најмалку два медали. Исклучок беше Атина 2004 година, кога само Марди Фиш освои сребро