Консултантска компанија со седиште во САД, „Бостон Консалтинг Груп“ и помага на Саудиска Арабија и нуди различни опции за партнерство. Една од нив е заедничка апликација со Египет и Мароко.

Сепак, оваа опција е малку веројатно поради загриженост поврзана со комерцијалниот успех на турнирот, влијанието врз економиите на земјите и безбедноста на турнирот.

Затоа, европскиот партнер изгледа како попрофитабилно решение за Саудиска Арабија, а Италија е најверојатен кандидат. Воспоставени се деловни, дипломатски и спортски односи меѓу двете земји.

Во јануари 2022 година, Саудиска Арабија ќе биде домаќин на Суперкупот на Италија.

Претходно стана познато дека Велика Британија и Ирска, како и Шпанија и Португалија планираат да достават заеднички апликации за организација на Мундијалот 2030.