„Затворот беше понижувачки. Влегоа и не тепаа од почетокот на војната и не третираа како кучиња“, вака Абу Ганам го коментира однесувањето во затворот на Израелците по војната која започна на 7 октомври.

Откако Израел и Хамас постигнаа договор за привремен прекин на огнот, ослободување на заложниците и затворениците, медиумите пренесоа тешки слики на израелски заложници кои се враќаат дома со блесок светлина, но освен тоа и дел палестински затвореници се враќаат во Ерусалим како дел од примирјето.

Според „Скај Њуз“ има добра причина за тоа. Израелската полиција во Ерусалим не сака враќањето дома да се снима, слави или да стане фокусна точка за собири и потенцијални немири.

Многумина се прашуваат каква била ситуацијата со палестинските заложници.

Дописниците на „Скај њуз“ се обиделе да стигнат до куќата каде четири момчиња биле вратени во едно семејство, но биле спречени во тоа. „Не сега“, им било кажано пред да продолжат понатаму.

За да ги смири немирите, израелската полиција рутински ги собира и приведува тинејџерите по судирите меѓу нив.
Израел има контроверзна политика на административен притвор каде што осомничените можат да бидат задржани шест месеци без судење или притвор

21 од 39-те затвореници ослободени во третата размена на затвореници во неделата беа од Источен Ерусалим и беа вратени таму.

Екипата на Скај Њуз стигна до домот на друг затвореник, но снимале од далечина додека полицијата не продолжи понатаму. Внатре го нашле семејството Абу Ганам како го пречекува нивниот 17-годишен син во куќата.

Абу Ганам беше приведен пред една година, обвинет за фрлање камења врз автобус. Тој никогаш не бил осуден, според неговото семејство. Тој сега е ослободен како дел од примирјето во Газа.

„Тоа е дар од Бога. Како да се случило чудо“, изјавила неговата мајка за Sky News.

Израел тврди дека малолетниците што ги ослободува како дел од примирјето се терористи, но Палестинците го негираат тоа и велат дека многу од младите се затворени неказнето поради она што другите земји би ги сметале за прекршоци за граѓански нереди.

Ганам изјави за Sky News дека затворот станал многу полош по нападот на Хамас на 7 октомври:

„Тие не третираа како кучиња. Затворот беше понижувачки. Влегоа и не тепаа од почетокот на војната и буквално не третираа како кучиња“.

Другите затвореници ослободени за време на ова примирје беа држени за посериозни престапи.