Нападите од кучиња скитници станаа секојдневна грижа, дури и го погодија главниот град на Универзитетот Свети Кирил и Методиј. Четири месеци студентите во техничкиот кампус се соочуваат со постојани закани од улични кучиња. Игор Цветановски, секретарот за информатички науки и компјутерско инженерство, ги истакна безбедносните проблеми што ги засегаат речиси 4.000 студенти.

Безбедносни грижи на Универзитетот со напади од кучиња скитници

Студентите од техничкиот кампус се чувствуваат сè понебезбедни, особено во раните утрински и доцните вечерни часови кога кучињата скитници се најактивни. Овие кучиња, кои често се движат во глутници, можат да бидат агресивни додека ја бранат својата територија. И покрај тоа што студентите веруваат дека кучињата се генерално пријателски расположени, непредвидливоста на однесувањето на кучињата скитници поради нивното непознато минато останува значајна загриженост.

Напори за решавање на проблемот

Јавното претпријатие Лајка, одговорно за справување со кучињата скитници, направи неколку обиди да го реши проблемот. Нивните тимови трипати ја посетија локацијата на кампусот, заробувајќи неколку кучиња. Сепак, проблемот опстојува бидејќи нови кучиња продолжуваат да се појавуваат, што укажува на потребата за поодржливо решение.

Заедничка и институционална одговорност

Решавањето на проблемот со напади од кучиња скитници бара колективен напор и од граѓаните и од институциите. Кучињата скитници имаат чувства и заслужуваат хуман третман. Предложените решенија вклучуваат чипсување кучиња со информации за сопственост, здравствена состојба и вакцинација, како и спроведување казни за нехумано постапување. Наместо да се дозволи кучињата да завршат на улица, треба да се направат напори да им се најдат домови.

Проблемот со кучињата скитници на Универзитетот Свети Кирил и Методиј ја нагласува потребата од сеопфатни и хумани решенија за да се обезбеди безбедност на кампусот. Со координирани напори и од заедницата и од институциите, можно е да се создаде побезбедна средина за студентите и подобар живот за кучињата скитници.