Талибанците, кои уште еднаш се борат да воспостават строг исламски закон откако беа соборени во 2001 година, напредуваат брзо и успешно во својата кампања за пораз на актуелната влада, додека ги повлекуваат странските сили предводени од Соединетите држави.

„Забраната за враќање на Авганистанците во ЕУ им испраќа погрешен сигнал и најверојатно ќе ги мотивира уште повеќе во желбата да го напуштат својот дом и да се преселат во земјите на ЕУ“, се вели во писмото испратено до Европската комисија на 5 август од Австрија, Данска и Белгија.Холандија, Грција и Германија, пренесува Ројтерс.

Многу членки на ЕУ стравуваат дека случувањата во Авганистан може да ја повторат европската мигрантска криза од 2015/16 година.