Портпаролката на партијата Марија Митева рече дека додека Шилегов сече и уништува здрави дрва, од друга страна набавува садници по енормно висока цена.

-А само во радиус од 200м од ул. Орце Николов каде Шилегов и Богдановиќ уништија здрави дрва, има обележано над 50 суви дрва кои некое време чекаат да бидат отстранети и претставуваат вистинска опасност за безбедноста на граѓаните. Такви дрва има во Градскиот парк во Скопје, има и на ул. Рузвелтова точно пред пунктот кај дрворедот, рече Митева.

Митева напомена дека согласно Законот за урбано зеленило еден од основните принципи за заштита и унапредување на зеленилото е Одржливоста со која се обезбедува соодветно користење на постојните зелени површини, нивно зачувување, заштита и унапредување, во согласност со воспоставени стандарди и нормативи.

-Очигледно Шилегов нема стратегија за одржлив развој на Град Скопје, напротив спроведува постапки за јавна набавка на урбана опрема и зеленило по енормно високи цени. Дополнително, оние кои се занимаваат со оваа професија велат дека понудените цени за садниците во јавната набавка се повисоки од реалната цена, потенцираше Митева.

И на крај, додава портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ, сосема е јасно зошто на анкетите 69% од граѓаните не се задоволни од работата на Шилегов. Тоа е доволен показател за неспособноста и неработењето на градските власти. Најдобро за нашите општини е што поскоро да заминете од власт.