Шведската здравствена агенција во понеделникот објави дека луѓето на возраст од 80 и повеќе години треба да примат втора дополнителна доза на коронавирус, или вкупно четири дози вакцина за зајакнување на имунитетот.

Препораката важи и за лицата кои живеат во домови за стари лица, како и за оние кои живеат дома, но ги посетува стручен кадар кој им помага во секојдневните активности.

Втората бустер доза треба да се даде не порано од четири месеци по првата бустер доза, се вели во соопштението на здравствената агенција, според „Ројтерс.

Шведска забележа рекорден број на нови инфекции претходно оваа година, што се припишува на брзото ширење на омикронот.

Тамошните власти планираат да ги отстранат ограничувањата и да ги намалат тестирањата веќе овој месец, потпирајќи се на засилувачките дози, како и на фактот дека омикрон предизвикува поблаги симптоми, што го намалува притисокот врз здравствениот систем.

Но, инфекцијата сè уште се шири. Здравствената агенција известува дека во последните недели има зголемен број на случаи меѓу групите со зголемен ризик од развој на потешки форми на болеста, како што се луѓето кои живеат во домови за стари лица.

-Зголемената доза ја подобрува заштитата. Затоа веруваме дека луѓето над 80 години и постари ќе имаат корист од втората засилена доза, рече шведскиот главен епидемиолог Андерс Тегнел.