Министерството за правда соопшти дека Турција дала одобрение за екстрадиција на осомничениот убиец Љупчо Палевски од Скопје. Палевски е обвинет за бруталните убиства на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски во ноември 2023 година. Сепак, сè уште не е одреден конкретен датум за екстрадиција на Палевски од Турција во Македонија.

Процес на екстрадиција под надзор на Министерството за внатрешни работи

„Постапката за екстрадиција ќе се спроведува преку МВР“, соопштија од ОЈО Скопје. Овој процедурален чекор ја нагласува тежината на обвиненијата против Палевски и напорите за соработка меѓу македонските и турските власти за да се обезбеди правдата да биде задоволена.

Во очекување на мерка притвор и наводи

На Палевски му е изречена мерка притвор од 30 дена, која ќе биде спроведена веднаш по неговата екстрадиција од Турција во Македонија. Тој е осомничен за две точки од обвинението за киднапирање и две убиствa, извршени на брутален начин. Палевски се наоѓа во екстрадиционен притвор во Беликесир откако беше уапсен во Турција на 5 декември по интернационална потерница од Македонија.

Главен осомничен за грозоморни злосторства

Љупчо Палевски, познат и како „Палчо“ е првоосомничен во групата обвинета за организирање на киднапирањата и лично извршување на убиствата на Вања Ѓорчевска од Скопје и Панче Жежовски од Велес. Ѓорчевска беше киднапирана надвор од нејзиниот дом, со врзани раце и нозе пред да биде ставена во багажникот и потоа убиена. Жежовски доживеа слична судбина, при што и двете жртви беа закопани во близина на нивните соодветни локации на киднапирање.

Поширока истрага и дополнителни осомничени

За Палевски се бара екстрадиција во рамки на истрагата по обвиненијата за киднапирање и убиство што ја води скопското обвинителство. Исто така, уште пет лица се осомничени за вмешаност во двата грозоморни случаи. Додека тројца осомничени во моментов се во притвор, меѓу кои и таткото на Ѓорчевска и соучесник во бегството на Палевски, судските постапки продолжуваат да се одвиваат.

Правна историја и минати трошоци

Криминалното досие на Палевски се протега од 2000 до 2020 година, опфаќајќи обвиненија од неовластено прислушување и нелегално поседување оружје до даночно затајување и лажно пријавување криминал. Имено, во 2017 година, тој се соочи со апсење под сомнение дека ширел нелегални прислушувани разговори, поврзувајќи го со скандалот на YouTube каналот „Никола Тесла“. Дополнително, вмешаноста на Палевски во градежните потфати во скопскиот кварт Дебар Маало и минатите политички определби додаваат слоеви на неговата контроверзна позадина.