Годишната стапка на инфлација во Аргентина се искачи на 100% во февруари, објави тамошната агенција за статистика, што е првпат да достигне тројни бројки од периодот на хиперинфлација во 1991 година, пред повеќе од три децении, пренесува Гардијан.

Инфлацијата во текот на 12 месеци достигна 102,5% во вториот месец од годината, според владините податоци објавени во вторникот, со повисок од очекуваниот месечен пораст од 6,6% на индексот на трошоците на животот (CPI) и 13,1% годишно – до денес зголемување.

На пазарите, продавниците и домовите во Аргентина, влијанието на растот на цените силно се чувствува бидејќи една од највисоките стапки на инфлација во светот ги растегнува паричниците на луѓето.

„Не остана ништо, нема пари, луѓето немаат ништо, па како купуваат? рече пензионерката Ајрене Девита (74), додека ги проверуваше цените на намирниците на саемот на пазарот во Сан Фернандо на периферијата на Буенос Аирес.

Со толку висока инфлација, цените се менуваат речиси неделно.

„Пред некој ден дојдов и побарав три мандарини, два портокали, две банани и половина килограм домати. Кога ми рече дека чини 650 пезоси [3,22 долари], му реков да извади сè и да остави само домати бидејќи немам доволно пари“, рече Девита.

Владата залудно се обидуваше да ги скроти растечките цени, кои ги нарушуваат моќта за заработка на луѓето, заштедите, економскиот раст на земјата и шансите на владејачката партија да се држи до власт на тешките избори подоцна оваа година.

На улиците, инфлацијата е сè за што многу луѓе можат да зборуваат. Тоа предизвикува фрустрација и гнев бидејќи платите честопати заостануваат зад цената на стоките и покрај владините шеми за ограничување на цените и ограничување на извозот на жито за да се зголеми домашната понуда.

50-годишната Патриша Квирога рече дека е невозможно да се поднесе 100% инфлација бидејќи чекала на ред за да пазари.

„Уморна сум, уморна, само уморна од сето ова, од политичарите кои се борат  меѓу себе, додека луѓето умираат од глад“, изјави таа за Ројтерс. „Ова повеќе не може да продолжи“.