Во денешната епизода на „Објектив“ на МРТ беа обелоденети прецизните резултати од анкетата на ИПИС за сите шест избирачки единици, со што се расветлуваат преференциите на македонските гласачи.

Изборни преференции низ целата земја

Водечки партии и проценти

Прашањето „За која партија ќе гласате на претстојните избори? наиде на различни одговори низ Македонија. Резултатите ги прикажуваат  процентите како што следува:

– ВМРО-ДПМНЕ: 21,8 %
– СДСМ: 11,7%
– ДУИ: 6,2%
– Европски сојуз за промена: 4,6%
– Левица: 3,2%
– Движење ЗНАМ: 2,7%
– Алијанса за Албанците: 2,2%
– Неопределен/Ништо од горенаведеното: 18,2%
– Одби да одговори: 16,6%
– Други партии: 1,3%
– Не знае или нема одговор: 11,4%

Симулација на  парламентарниот состав преку освоени пратенички места

Врз основа на овие резултати и претходно обелоденетите исходи за секоја изборна единица, беше спроведена симулација користејќи го донтовиот  за да се предвиди распределбата на пратеничките места.

Проектиран парламентарен состав

– ВМРО-ДПМНЕ: 52 до 54 пратенички места
– СДСМ: 26 до 30 пратенички места
– ДУИ: 14 до 15 пратенички места
– Европски сојуз за промена: 10 до 12 места
– Алијанса за Албанците: 3 пратенички места
– Левица: 5 до 6 седишта
– Движење ЗНАМ: 4 до 6 седишта

Состав на парламентот

 

Овие проекции нудат увид во потенцијалниот состав на парламентот по изборите, илустрирајќи ги различните сили на политичките партии низ Македонија.

Овие резултати од истражувањето и проекции на места даваат вредни сознанија за преференциите и потенцијалната застапеност на македонските граѓани на претстојните избори.

Извор: Kurir