Светската здравствена организација (СЗО), со помош на независен комитет од експерти, денеска ќе одлучува дали да ја продолжи глобалната вонредна состојба во јавното здравство, јави ДПА.

Сегашната „вонредна состојба за јавно здравје од меѓународен интерес“ е во сила речиси две години поради пандемијата на коронавирус. Тоа е највисокото ниво на тревога што може да го наметне СЗО.

Комитетот планира да даде препорака до вечер – а СЗО обично го следи неговиот совет.

Без разлика дали комисијата ќе препорача да се прогласи вонредната состојба заради коронавирусот за завршена или не, ќе има неколку практични последици. Сепак, многу експерти се загрижени дека прогласувањето крај на вонредната состојба може да испрати погрешен сигнал.

– Овој вирус е на добар пат да стане ендемичен, но сè уште не сме таму, изјави доцна синоќа експертката за коронавирус при СЗО, Марија ван Керхове.

Во рамките на Европската унија, шпанскиот премиер Педро Санчез веќе сугерираше дека Ковид-19 наскоро може да се третира како грип.

Но, Ван Керхове се спротивстави на таа идеја. – Немаме иста предвидливост како што ја имаме со грипот каде што имаме типичен сезонски модел, потенцираше таа.

СЗО постојано беше обвинувана дека не прогласила вонредна состојба доволно брзо откако се дозна за првите случаи на Ковид-19 во Кина. Кога СЗО прогласи глобална вонредна состојба на 30 јануари 2020 година, веќе беа евидентирани околу 100 инфекции во 21 држава.

Оттогаш, ширум светот се пријавени повеќе од 308 милиони инфекции и речиси 5,5 милиони смртни случаи.