Тајван ги прикажа новите модели на своите воени беспилотни летала од домашно производство, велејќи дека тие се клучни за нејзиниот капацитет во „асиметрично војување“ за да ги направи своите сили поагилни доколку треба да се соочат со многу поголема кинеска војска, пренесува Reuters.

Кина, која никогаш не се откажа од употребата на сила за да го стави Тајван под своја контрола, ги засили воените активности во близина на демократски управуваниот остров за да ја принуди да го прифати кинескиот суверенитет и покрај приговорите на Тајван.

Во редок приказ на беспилотни летала, Националниот институт за наука и технологија Чунг-Шан (NCSIST), во сопственост на војската, ги покажа своите најнови модели, вклучувајќи го и дронот за надгледување Албатрос II и борбените дронови кои работат со сателити на глобалниот систем за позиционирање.

Шефот на NCSIST, Арт Чанг, рече дека војната во Украина го насочила вниманието кон беспилотните летала, а неговата институција се здружила со тајванските компании за да изгради „национален тим“ за развој на воени беспилотни летала.

Тајванската војска најави партнерство со компании кои имаат за цел да произведат 3.000 беспилотни летала следната година.

Чи Ли-Пин, директор на Одделот за истражување на воздухопловни системи за NCSIST, рече дека вооружените сили треба да го зголемат прифаќањето на беспилотни летала во нивните стратегии.

Се надевам дека нашите национални трупи ќе можат да се запознаат со ова оружје на асиметрично војување и смело да го користат“, им рече тој на новинарите во објектот на NCSIST во централниот град Тајчунг.

Претседателот Цаи Инг-вен ја застапуваше идејата за „асиметрична војна“ за да ги направи тајванските сили поподвижни и потешки за напад.

Вооружените сили на Тајван се добро опремени, но сепак се џуџести од кинеските.