Уставниот суд, задолжен да го одржува уставот на нацијата, се соочува со отсуството на претседател. Среде осум неуспешни гласања и повлекувања на кандидатите, Судот се соочува со неизвесност во назначувањето на нов лидер.

Застој на претседателските избори во Уставниот суд

Повлекувањето на Ана Павловска Данева од претседателската трка ја остави Татјана Васиќ Бозаџиева како единствен кандидат, но таа не успеа да ги собере потребните шест гласа за избор. Дури и номинацијата на Осман Кадриу не успеа да собере доволна поддршка од неговите колеги. Според протоколот, судиите ќе се состанат за да го одредат колективното идното функционирање на Судот.

Унифицирано донесување одлуки во услови на неизвесност

Во светлината на тековниот ќорсокак на претседателските избори, судиите едногласно се залагаат за колективно одлучување за да се обезбеди продолжување на работата на Судот. Додека управувањето со случаите се одвива непречено, загриженоста постои во врска со нерешеното лидерско прашање и неговото потенцијално влијание врз уставните прашања.

Импликации на лидерски вакуум

Неуспешниот избор на нов претседател предизвика загриженост за уставна криза, што доведе до повлекување на Ана Павловска Данева од трката. Со оглед на тоа што ниту Васиќ Бозаџиева ниту Кадриу не обезбедија доволно гласови, Судот се справува со процесни оспорувања во согласност со неговиот Деловник.

Продолжување на изборниот процес

Процесот за избор на нов претседател на Уставниот суд ќе се придржува до членот 7, став 4 од Деловникот на Судот, кој бара повторување на изборната постапка во отсуство на мнозинство гласови. Мандатот на претседателот трае три години без опција за реизбор.

Тековен состав на Судот

Покрај поранешната претседателка Кацарска, Уставниот суд го сочинуваат Насер Ајдари, Осман Кадриу, Дарко Костадиновски, Фатмир Скендер, Татјана Васиќ Бозаџиева, Елизабета Дуковска, Јадранка Дабовиќ Анастасовска и Ана Павловска Данева.