Откако се собраа пред седиштето на локалната самоуправа, граѓаните се упатија кон зградата на Парламентот на Црна Гора.

На социјалните мрежи се шират снимки од вчерашното апсење на таткото на две малолетни деца од Подгорица, кој брутално беше извлечен од куќата додека децата врескаа и се обидуваа да го одбранат од полицијата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

На видеото се гледа како очајни деца плачат и го повикуваат својот татко кога го носат до комбето и ќе се обидат да избегаат од нивната мајка.

Социјалните работници целосно ги игнорираа вресоците и плачот на децата, додека на соседите им се закануваа да не се мешаат за да не бидат уапсени.

Засега не е познато што доведе до вакво однесување на властите и апсење на таткото.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

Министерот за финансии и социјална работа на Црна Гора, Милојко Спајиќ, рече дека остро ги осудува постапките на сите што учествувале во овој инцидент.

И полицајци, родители, извршител (кој, колку што знам, не беше присутен, а мораше да биде и тој), Центарот за социјална работа и ќе ги замолам надлежните органи да утврдат одговорност за сите нив – Напиша Спајиќ на Твитер.