Физички напад над Фуркан Салиу

Новинарот Фуркан Салиу денеска се соочи со вознемирувачка средба додека ја истражуваше извршителката Весна Јакимовска. Раскажувајќи ја непријатната ситуација за Макфакс, Салиу објасни вознемирувачки пример на физички напад и оштетување на опремата.

Насилна конфронтација

Салиу опиша како Јакимовска агресивно се соочила со него за време на неговите истраги за дивоградба која таа сака да ја легализира за потенцијално извршување. Интересното е што дивоградбата не е на име на лицето што должи.  Неговите обиди да собере информации биле дочекани со непријателство, што резултирало со физички напад  каде што му бил оштетен микрофонот и бил изгребан.

Одговорот на Салиу

После овој напад од Јакимовска, Салиу повикал полиција. Во полиција, Јакимовска вратила два микрофони кои ги одземала, но еден задржала. Цело време го негирала нападот, а барала и полицијата да ги заплени снимките.

Изразувајќи шок и вознемиреност, Салиу се огласи на Фејсбук за да го сподели своето искуство. Тој ги осуди постапките на Јакимовска, истакнувајќи ја дисонанцата меѓу нејзината улога на извршителка и нејзиното очигледно непочитување на човечкото достоинство.

Сведоци и снимки

Салиу нагласи дека сведоците и снимките го потврдуваат овој инцидент со физички напад, апелирајќи до властите сериозно да го сфатат случајот. Тој го чека одговорот на обвинителството и се надева на правична разрешница на случајот.

Модус Операнди на Јакимовска

Истакнувајќи го начинот на работа на извршителката Јакимовска, Салиу тврди таа да ги таргетира ранливите семејства без политичка поддршка. Случаите каде Јакимовска извршувала неповрзани долгови дополнително ги нагласија нејзините контроверзни методи.

Јакимовска оперира и уништува животи во регионот на Гостивар и Кичево.

Огласување од новинарската заедница

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) брзо го осуди инцидентот со физички напад врз Салиу, ветувајќи внимателно следење на случајот. Слично на тоа, независниот синдикат на новинари и медиумски работници изрази револт, барајќи брза акција и одговорност.

Повик за решавање

И ЗНМ и независниот синдикат ја истакнаа итноста во решавањето на нападот. Тие повикаа на одговорност, потврдувајќи ја посветеноста на слободата на печатот и безбедноста на новинарите.