На церемонијата присуствуваа претседателот на Србија, Александар Вучиќ и претседателот на Бугарија, Румен Радев.

Со интонирање на химните на двете земји, изведени од припадници на српската армиска гарда, споменикот бил откриен во присуство на граѓаните на Димитровград. Камен-темелникот за споменикот го поставија Вучиќ и Радев на 22 јуни 2018 година.

Српскиот претседател Вучиќ изјави дека откривањето на споменикот не е час по историја и дека треба да гледаат во иднината и заедно да работат.

Македонско-бугарскиот спор, барем јавно, не беше споменат за време средбите.