Јужна Украина која е зафатена од поплави, а истите се должат на изливот на брана во овој регион. Володимир Зеленски го посети регионот Херсон, кој беше погоден од поплави по уништувањето на браната.

„Работно патување во регионот Херсон. областа на потенцијалните поплави, елиминирање на вонредната состојба предизвикана од експлозијата на браната, организирање поддршка во живот во поплавените подрачја. Важно е да се пресмета штетата и да се доделат средства за компензација на жителите погодени од катастрофата и да се развие програма за компензација на загубите или преместување на компании во регионот“, најави украинскиот претседател.