Вообичаената работна недела за лицата на возраст од 20 до 64 години во Европската унија лани била во просек 37,5 часа, објави Евростат.

Според поединечните податоци за секоја земја, како што посочува, се забележуваат значителни разлики меѓу членките од Европската унија.

Најдолга работна недела е забележана во Грција, каде е 41 час. Следува Полска со 40,4 часа, а потоа Романија и Бугарија со 40,2 часа.

За разлика од нив, Холандија имала најкратка работна недела, со 33,2 часа. Следува Германија со 35,3 и Данска со 35,4 часа.

Хрватска е натпросечно во оваа категорија. Имено, Евростат објави дека вообичаената работна недела кај нас е 39,6 часа.

 

Извор: Faktor.mk.