Режимот на нови мерки на граничен премин во моментов се однесува за граѓаните на Велика Британија, Кипар и Русија. Покрај вакцинирањето, тие мора да направат и ПЦР-тест.

Бројот на гости кои доаѓаат во Хрватска од Велика Британија рапидно се зголемува, па затоа Националниот штаб на Република Хрватска ги воведе овие мерки. Познато е дека делта сојот се шири со голема брзина во Велика Британија, но властите одлучија да ги укинат мерките.

-Дали новите мерки ќе ни донесат безбедност за време на туристичката сезона, останува да видиме во наредните денови. Туристичките работници се надеваат дека ќе ја продолжат сезоната барем во август, за разлика од минатата година кога Република Хрватска влезе во црвената зона преку ноќ и сезоната беше прекината, рече репортерот на Н1, Раде Шупановиќ.

Воведени се мерки за окрузите Дубровник-Неретва, Сплит-Далмација, Шибеник-Книн, Задар, Приморје-Горски Котар и Истра, како и за градот Новаjaа, Сењ и општина Карлобаг.

Максимум 50 лица можат да присуствуваат на јавни собири, освен ако не се работи за јавни собири на кои присуствуваат само луѓе со сертификат. Максимум 1000 лица можат да присуствуваат на настани каде сите лица имаат сертификат.

Максимум 15 лица можат да бидат присутни на приватни собири и свадбени церемонии без ковид потврда, во согласност со сите пропишани епидемиолошки мерки.

Во угостителските објекти може да има најмногу 1000 гости.

Саеми и други форми на економски настани на отворено може да се одржат само со согласност на локалното седиште.

Спортски натпревари со присуство на гледачи може да се одржат само ако сите гледачи, технички и организациски персонал имаат ковид сертификати.

Кому му треба PCR?

Валидноста на сертификатот за вакцинација и надминување на болеста е продолжена, па затоа сега можете да влезете во земјата доколку потврдите за прием на две дози вакцина или прележување на болеста не се постари од 270 дена, пишува Индекс.хр.

Исто така, одлуката прецизира дека патниците од земјите од категоријата 1 мора да имаат негативен резултат на PCR-тест не постар од 48 часа и мора да одат на самоизолација, додека патниците од земјите од категоријата 2 мора да презентираат негативен резултат при влез во земјата на PCR-тестот не постар од 72 часа или тест за антиген не постар од 48 часа, без оглед на статусот на вакцинација или закрепнување на болеста.

Овие земји ги вклучуваат Велика Британија, Русија и Кипар. Одлуката важи од понеделник, 26 јули, и ќе трае до 15 август.