По затворањето на италијанската фабрика Геокс во Врање, државата реагираше брзо и повеќе од 100 работници, од 1.200 кои останаа без работа, сега работат во турската компанија „Теклас“, која се отвори во Врање, и најдовме германски инвеститор за тој град, изјави денеска претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Одговарајќи на новинарски прашања за евентуално доаѓање на друга турска компанија во Врање, каде што голем број луѓе останаа без работа по затворањето на Геокс, Вучиќ рече дека во тој град веќе работи турски „Теклас“, кој ќе вработи 250 луѓе до крајот на годината, а вкупно 500 на почетокот на годината.

Тој посочи дека вработените во таа компанија ќе имаат многу повисоки плати отколку што имаа во Geox “.

– Најдовме една германска компанија сега, ќе најдеме повеќе компании да ги преземат сите вработени. Тоа е наша грижа, а не обврска, и така ќе работиме во Шидо и Ниш “, рече Вучиќ.