Смената во проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан е првиот од трите надворешно-политички приоритети на Чешка за време на нејзиното претседателство од јули до крајот на 2022 година.

„Штета што досега не е одржана меѓувладина конференција за интеграција на Албанија и Северна Македонија, што би помогнало во деблокирање на пристапните преговори меѓу двете земји со ЕУ. Затоа би сакал самит на земјите-членки со Западен Балкан за време на чешкото претседателство“, нагласи Кулханек.

„Би сметал дека е успех ако можеме да го објавиме датумот кога Србија и Црна Гора можат да влезат во ЕУ“, изјаву Кулханек во интервју за чешката новинска агенција ЦТК.

Претходно, чешкиот премиер Андреј Бабиш објави дека треба да се одржи самит на претседателите и премиерите на земјите-членки на ЕУ во Прага.

Шефот на чешката дипломатија за националната новинска агенција изјави дека за време на шестмесечното претседателство не е можно да се постигне суштински пресврт, но можна е промена и дека се надева дека Чешка, како земја-претседател, ќе успее кога станува збор за европска интеграција на Западен Балкан.