– Овој тендер де факто ќе биде за испумпување на народните пари преку маркетинг услуги, а вклучително и за плаќање на изборната кампања за локални избори на политичката СДСМ која што е на влас и го огласува овој тендер преку Владата, вели Арсовски.

Денеска тој објави нов тендер кој го пушти Владата на Заев во исто време со овој претходниот, тоа е набавка за услуги за осмислување и реализација на кампања од јавен интерес за спречување корупција.

– Љупчо Николовски откако почна да брои чаши вода на министрите, сега веќе ќе прави заедно со Заев кампања во вредност од 14.436.865 денари или 240.000 евра без ддв, односно над 280.000 евра со ДДВ. Замислете тендер за маркетинг услуги за кампања за спречување на корупција во вредност од над 280.000 евра. Па самиот тендер е сомнеж за сериозна корупција. Предвиделе ставка од Владата во овој тендер во вредност од 1.407.200 денари без ДДВ, подготовка и реализација на медија план, закуп на медиумски простор на сите канали освен приватните радиодифузери на територијата на Македонија. Каков грабеж луѓе, додаде Арсовки.

Тој посочи дека не смее Владата да се рекламира во медиумите.

– Тоа е прво и основно и е нивна владина одлука од 2017 година . Потоа, закуп на медиумски простор на сите канали – кои канали? На каналите под македонската радио телевизија владата секако се огласува и емитува бесплатно доколку е кампања од јавен интерес како што ги водат и овие двете камапњи кои што тежат над 600.000 евра. Ова не е ништо повеќе, од класичен грабеж на државните и народните пари и плаќање кампања на СДСМ за локалните избори од државни пари, објасни портпаролот.

Тој посочи дека веќе се зборува кои агенции блиски до СДСМ ќе ги земат овие тендери.

– Практично истите тие ќе им работат и во кампања. Значи, два тендери во Владата во исто време во вредност од околу 600.000 евра за две кампањи. Народот нема леб да јаде, СДСМ троши 600.000 евра за кампањи кои што верувајте од сега се промашени. Ниту владата ќе прекине со корупцијата која што на ангро ја прави ниту пак Филипче ќе организира успешна и масовна вакцинација, рече Арсовски.

Тој апелираше уште еднаш, да се прекине со овие тендери кои, како што вели, се грабеж на македонскиот народ и македонската држава и тоа да се прекине уште веднаш.