Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) преку соопштение го осудува повикувањето на новинарката на „Сакам да кажам“ на службен полициски разговор поради објавен текст и истакнува дека ваквите дејствија ја загрозуваат слободата на медиумите.

Апсолутно е неприфатливо, посочуваат од Агенцијата, да се повикуваат новинари на информативни разговори за објавени написи од јавен интерес, бидејќи можат да бидат протолкувани како обид за заплашување, што пак придонесува за појава на самоцензура.

Ваквите случаи негативно се одразуваат врз слободата на информирање. Секој којшто смета дека одреден медиум му го нарушил угледот и честа со објавување нецелосни, непроверени или неточни информации, има право да побара од медиумот објавување на демант, одговор и исправка, или да поднесе претставка до саморегулаторните тела за медиуми, истакнуваат од Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.