Тој рече дека ќе ги искористи сите средства за да спречи повторување на бегалскиот бран во 2015 година.

– Во тоа време, во Европа беше спроведена кампања за неограничен прием. Европските пари се користеа за превоз на луѓе низ Европа, за да можат да изберат во која земја ќе поднесат барање за азил – критикува Курц.

За разлика од 2015 година, рече тој, поинтензивната заштита на границите треба да обезбеди бегалците да не стигнат до Европа.

Тој смета дека е подобро да им се обезбеди помош на Авганистанците на лице место.

– Важно е луѓето во Авганистан да се снабдуваат и ние ги поддржуваме хуманитарните напори – објасни Курц.

Курц рече дека смета дека е погрешно ако ужасната ситуација во Авганистан ќе предизвика неконтролирана миграција во Европа, во која само шверцерите ќе заработат пари, а луѓето ќе умрат на море.