Соединетите Американски Држави преземаат решителна акција против корупцијата. Името кое заврши на црната листа на САД е Стевчо Јакимовски, градоначалник на општина Карпош и кандидат за претседател на Македонија.

Злоупотреба на јавна функција на Стевчо Јакимовски

Јакимовски е под лупа за наводно искористување на неговата јавна функција за лично богатење, манипулирање со јавните постапки како набавки и урбанистичко планирање за да сопствена корист.

Стевчо Јакимовски и Катица СЈО Јанева на црната листа на САД

Одговор на САД за корупцијата во Македонија

Цитирајќи го членот 7031(в), американскиот Стејт департмент, предводен од секретарот Ентони Блинкен, воведува санкции за Јакимовски и поранешната специјална јавна обвинителка Катица Јанева, заедно со нивните семејства. Ова ја нагласува посветеноста на САД за борба против корупцијата на глобално ниво.

Стевчо Јакимовски се спореди со Доналд Трамп: Ниту случајно нема да повлечам од трката за преседател

Влијание на санкциите

Санкциите ги прават Јакимовски и Јанева неподобни за влез во Соединетите Држави, испраќајќи силна порака за неопходноста од одговорност на функционерите за корупцијата.

Континуирана борба против корупцијата

САД ја повторуваат својата посветеност во борбата против корупцијата и почитувањето на човековите права во Македонија и  Западен Балкан, користејќи ги сите достапни алатки за да се спречат идни злоупотреби и да се промовира интегритетот.

На полноќ истекува рокот за кандидатури: Дали Стевчо Јакимовски има право да биде претседател?

Правни одговори и одмазда

Јакимовски одговара со кривична пријава против непознати сторители, додека Јанева одлежува затворска казна во врска со случајот „Рекет“, нагласувајќи ги тековните правни последици за коруптивно однесување.

Глобални напори за борба против корупцијата

Извршната наредба на претседателот Џо Бајден е насочена кон поединци кои ги поткопуваат демократските процеси и институции, усогласувајќи се со глобалните напори за борба против корупцијата и заштита на човековите права.

Домашно спроведување на санкциите

Предложените измени на македонскиот закон имаат за цел да ги усогласат домашните санкции со оние наметнати од САД и ОК, зајакнувајќи ја борбата против корупцијата во земјата.

Американските санкции против македонските функционери претставуваат значаен чекор напред во борбата против корупцијата, нагласувајќи ја важноста на одговорноста и транспарентноста во управувањето и на национално и на меѓународно ниво.