Во револуционерен развој, Биткоинот постигна невидена пресвртница достигнувајќи ново историски највисоко ниво од 69.200 долари овој вторник, поставувајќи ја основата за потенцијална промена на парадигмата на пазарот на криптовалути.

Регулаторното одобрување предизвика бум на Биткоин

Овој наплив следи по јануарското одобрување на средства за спот-биткоин тргување од страна на американските регулатори, при што предничат финансиските моќници како Fidelity и BlackRock. Овој потег внесе нов бран капитал на пазарот, што резултираше со добивки од година до денес од над 60%, туркајќи го Биткоинот над претходниот рекорд поставен во ноември 2021 година.

Биткоин ЕТФ привлекуваат милијарди во капитал

Од нивното деби на 11 јануари, новоодобрените биткоин ETF привлекоа капитал од неверојатни 7,5 милијарди долари, како што објави крипто инвестициската група CoinShares. Ентузијазмот околу овие ETF ги надмина сите очекувања, означувајќи значителен пресврт за пејзажот на криптовалутите.

Spot Bitcoin ETF: Редефинирање на довербата на инвеститорите

Jad Comair, основач на Melanion Capital, ја нагласува трансформативната улога на Spot Bitcoin ETF. Овој инструмент им обезбедува на инвеститорите директна изложеност на Биткоин без придружните ризици од нерегулирана размена на крипто, што дополнително ја зголемува довербата на пазарот на криптовалути.

Еластичноста на Биткоин му пркоси на скептицизмот на пазарот

Овој најнов рекорд сигнализира извонредно враќање на Биткоин, кој се соочи со скептицизам и пазарни предизвици во 2022 година, тргувајќи се за 16.000 долари за време на тежок пазарен пад. И покрај тоа што некои го отпишуваат како пукнат балон, повторното оживување на Биткоин ја покажува неговата издржливост, моментално одржувајќи ја силната вредност на околу 62.000 долари по кратка корекција од 8%.

Исчекувањето го опкружува преполовувањето на биткоинот

Претстојната надградба на мрежата на биткоин, позната како преполовување на биткоинот, закажана за следниот месец, придонесува за нагорниот моментум на Биткоин. Со очекувања дека оваа надградба ќе ja забави циркулацијата на достапните монети, биковите на Биткоин предвидуваат континуиран пораст на вредноста на криптовалутата.

Предупредувања на аналитичарите за ризик од преземање профит

Повлекувајќи паралели со нагорната позадина во 2021 година, аналитичарот на JPMorgan, Николаос Панигирсоглу, предупредува на „висок ризик од преземање профит“ пред претстојниот настан за преполовување на биткоинот. И покрај порастот, ликвидноста допрва треба да се врати за Биткоин, заостанувајќи зад минатогодишните бројки според давателот на податоци CCData.

Извор: Pari