Писмото на премиерот Борисов, со кое тој поднесе оставка на кабинетот, денеска беше доставено до претседателот на Националното собрание. Борисов не е присутен во салата на Националното собрание каде се одржува првата седница на новоизбраниеот парламент.

Во согласност со чл. 111, ст. 3 од Уставот, Владата предводена од премиерот Борисов ќе продолжи да ги извршува своите функции до изборот на нов Совет на министри и ќе постигне континуитет во управувањето, се вели во соопштението.

Третиот кабинет на Борисов стапи на должност на 4 мај 2017 година. Тоа беше прв мандат што лидерот на ГЕРБ го заврши како премиер, откако тој беше принуден да поднесе оставка во претходните два пред нивното истекување.