Во соопштение од националното Министерство за здравство се вели дека Кеирога ја повикуива компанијата да обезбеди брза испорака на вакцината, бидејќи јужноамериканската држава останува втора најпогодена од Ковид-19.

Новиот бран на пандемија започна во регионот Амазон, каде што најпрво беше регистрирана бразилската мутација на вирусот П.1.

Во меѓувреме, тоа ги погоди сите области во земјата, а капацитетот на болниците е исцрпен – само во јужната држава Парана, 900 пациенти чекаат да бидат хоспитализирани.

Постојат регионални блокади на многу места во земјата.

Откако потврди повеќе од 12,5 милиони случаи и над 300.000 смртни случаи од почетокот на пандемијата, Бразил заостанува зад САД само по бројот на смртни случаи од коронавирусот и по број на инфекции.