Германското Федерално биро додава дека населението родено во странство лани се зголемило за околу 204.000 на вкупно 11,4 милиони, и тоа во годината кога Германија и другите земји од Европа и светот се погодени од пандемијата на коронавирусот, што, меѓудругото, доведе од ограничувања за патувања, пренесоа американските мдиуми.

Во споредба со претходната, 2019 година, лани нето имиграцијата во Германија е намалена за 31 процент.

Германија има вкупно население од 83 милиони жители.

Федералното биро уште додаде дека бројот на странци кои лани имигрирале во Германија од земји надвор од Европската унија е намален за повеќе од половина.