Последицата е значително ограничување на патувањата од Велика Британија до Германија. Сите патници кои доаѓаат од таа земја ќе бидат подложени на двонеделен карантин во Германија, што не може да се скрати дури и ако нечиј тест биде негативен.

Од недела, авиокомпаниите, автобусите и возовите ќе имаат дозвола да превезуваат само германски граѓани или луѓе што живеат во Германија од Велика Британија во Германија.
Велика Британија по подолго време беше прва во Европа што стана област каде кружат нови варијанти на вирусот.